Portræt: Fodboldenglen Henning Jensen

Den tidligere Real Madrid-spiller, Henning Jensen, afgik i går ved døden efter kort tids sygdom, i en alder af blot 68 år.
Den danske offensiv-spiller, som også blev kendt under navnet Fodboldenglen, spillede i Real Madrid i perioden 1976-1979. Her nåede han at vinde to spanske mesterskaber og han blev anerkendt for sit rolige gemyt, ligesom han hurtigt blev en meget vellidt person i klubben.


Inden skiftet til Real Madrid, havde den spanske storklub allerede stiftet bekendtskab med danskeren, som med sin tyske klub, Borussia Mönchengladbach, var på besøg på Estadio Santiago Bernabéu i foråret 1976. Efter 2-2 i Tyskland var Mönchengladbach tvunget til et godt resultat i den spanske hovedstad og det havde de måske fået, hvis ikke det havde været for den hollandske dommer, Leo van der Kroft, som underkendte to tyske mål for off side, heriblandt et fra netop Henning Jensen, som selv sidenhen i et interview i Tipsbladet fortalte følgende om kampen:


- Jeg ved ikke, om det var min største kamp, men vi leverede en fantastisk holdpræstation, men blev snydt af dommeren. To gange annullerede han en scoring til os, så i stedet for 1-3 på Santiago Bernabeu blev det 1-1, og da vi hjemme havde måttet nøjes med 2-2, røg vi ud. Der var ikke den bedste stemning på hotellet bagefter.


Leo van der Kroft måtte selv indstille sin karriere efter den kamp.


I Madrid havde man dog noteret danskerens navn og efter sæsonen kunne Henning Jensen ikke nå til enighed med sin tyske klub om en ny kontrakt og straks slog Real Madrid til og kontaktede ham, mens han holdt sommerferie hjemme i Nordjylland. Også Ajax Amsterdam var inde i billedet, men kunne ikke følge med Real Madrids bud, som blev anslået til at ligge i omegnen af 50 millioner pesetas. Hovedmanden bag handlen var Real Madrids daværende general-sekretær, den legendariske Agustín Domínguez.


I Real Madrid skulle Henning Jensen afløse tyske Günther Netzer og ved præsentationen, fortalte klubbens Antonio Calderón kort:


- Selv om yderligere præsentation ikke er nødvendig, er her klubbens anden udlænding (dengang var der strengere udlændinge-regler for klubberne end i dag, red.).


Herefter blev Henning Jensen sammen med sin hustru vist rundt på Estadio Santiago Bernabéu og modtog trøje nr. 8, hvorefter han igen mødte spansk presse og blandt andet fik sagt følgende:


- For en uge siden fik jeg kendskab til Real Madrids interesse. På daværende tidspunkt var Ajax Amsterdam også inde i billedet, men de kunne ikke betale det, som Borussia forlangte. Jeg er stolt over at skrive kontrakt med Real Madrid. Jeg har altid beundret Real Madrid og især det store Real Madrid-hold fra da jeg selv var teenager.


Henning Jensen spillede tre sæsoner i Real Madrid, hvor han scorede 13 mål og han har selv efterfølgende betegnet det som sin bedste tid i fodboldverdenen. Efter tiden i Real Madrid skiftede han til Ajax Amsterdam, inden turen gik hjem til dansk fodbold i først AGF og siden Nørresundby, hvor det hele startede.


Henning Jensen bevarede kontakten til Real Madrid og blev i 1995 optaget i klubbens veteran-forening og han besøgte ofte Estadio Santiago Bernabéu i selskab med andre danskere, som han viste rundt og fortalte anekdoter fra tiden med spillere som Juanito og Vicente del Bosque, men også folk som Juan Sol, Isidro San José og Santillana, som han ofte spiste middag sammen med.


Henning Jensen er uden tvivl en af dansk fodbolds største spillere gennem tiden og han nåede at vinde store titler i sine udenlandske klubber:


1965-1972: Nørresundby.
1972-1976: Borussia Mönchengladbach. 125 kampe, 44 mål. Titler: 1 UEFA Cup, 1 DFB-pokal og 2 tyske mesterskaber.
1976-1979: Real Madrid. 81 kampe, 16 mål. Titler: 2 spanske mesterskaber.
1979-1981: Ajax Amsterdam. 56 kampe, 7 mål. Titler: 1 hollandsk mesterskab.
1981-1983: AGF. 53 kampe, 17 mål.
1984: Nørresundby.


Herudover nåede Henning Jensen 21 landskampe, hvor han scorede 9 mål.


Fodboldenglen flyver ikke længere i blandt os, men han har fundet sin egen stjerne på fodbold-himlen, hvor han vil lyse ned på os, som han lyste op på fodboldbanen.


Madridista.dk´s tanker går til Henning Jensens familie, som vi sender vores dybfølte tanker.


Æret være Henning Jensens minde.

Seneste artikler...