José Camacho

José Antonio Camacho er om nogen inbegrebet af en Madridista. Han er kendt for sin kompromisløse stil i alt hvad han foretager sig og han bøjer sig ikke en tøddel for sine ideer.

Sådan er han og sådan var han, da han allerede som 6-årig begyndte at spille fodbold. Han fik debut på ungdomsholdet i Albacete Balompié som 16-årig som venstre back og det stod hurtigt klart, at der var tale om en kommende storspiller. Han fik ret hurtigt debut på det spanske ungdomslandshold, som blev trænet af ingen ringere end Héctor Rial. Her fik han tre kampe inden han fik debut på Albacetes bedste hold.

Herfra gik det stærkt med den unge back. Både Real Madrid og Barcelona viste hurtigt interesse for ham, men José Camacho besluttede sig for at tage til Real Madrid, hvor han skulle til prøvetræning. Her kom han op mod en anden legende i Real Madrid; den fysisk bomstærke Carlos Santillana. Og prøvetræningen kunne ikke komme til at forløbe bedre. Camacho imponerede alle med sin fysik og kompromisløse stil og et par måneder senere kom han til Madrid, hvorfra han rejste videre til satellit-klubben Castilla C. de F.

Sæsonen 1973/74 blev Camachos første i Castilla, og han blev hurtigt fast mand på holdet inden han blev rykket op på Real Madrids bedste hold samme sæson. Her fik han debut mod Málaga, hvor Real Madrid tabte 1-0. Men fra da af var Camacho en fast del af Real Madrids hold, og det var han 15 år frem i tiden til han stillede støvlerne på hylden i 1989.

Da Miljan Miljanic blev træner i sæsonen 1974/75 gik Camacho hen og blev fast mand på Real Madrids hold i en alder af bare 19 år og hans karriere tog for alvor fart. Hans kompromisløse stil kostede ham dog flere alvorlige skader. Den første holdt ham væk fra fodbolden i mere end 20 måneder og José Camacho måtte kæmpe en hård kamp for at vende tilbage på topplan. Det lykkedes naturligvis for den stålsatte spiller.

Men uheldene ville ikke slippe Camacho og under en træning den 5. januar 1978 blev han atter alvorligt skadet. Denne gang var det menisken og ledbåndene i venstre knæ, som blev revet over og skaden holdt ham ude i 2 år. Han måtte gennem to operationer før han endelig var spilleklar igen.

Som spiller i Real Madrid var José Camacho altid lynaflederen i de dårlige perioder og han var altid det livgivende midtpunkt i truppen. Samtidig forlangte han også meget af både sig selv og af sine holdkammerater og hans vindermentalitet var aldeles uforlignelig.

José Camacho nåede at spille på topplan i Real Madrid i 16 år, trods hans to lange skadespauser og han regnes i dag for en af de absolut bedste forsvarsspillere i Real Madrids historie og i spansk landsholdsfodbolds historie, hvor han i en lang periode var den spiller med flest landskampe på bagen, nemlig 81. Han fik debut mod Skotland i 1975, da Ladislao Kubala var landstræner og deltog i VM i Spanien i 1982 og ved VM i Mexico i 1986.

Real Madrid ærede ham med to kampe den 1. maj 1990, hvor Real Madrids veteraner mødte Barcelonas ditto. Denne kamp vandt Real Madrid med 2-1 på mål af José Camachos nære ven, Vicente del Bosque og Juanito. Få minutter efter den kamp mødtes Real Madrids og Milans bedste hold, som Real Madrid også vandt med 2-1. Camacho spillede få minutter i begge kampe og blev modtaget med stående ovationer på et fyldt Estadio Santiago Bernabéu af de tilskuere, som i 16 år havde forgudet ham og som elskede hans kompromisløse facon og hans store kærlighed til den smukke hvide trøje.

Efter endt karriere som spiller i Real Madrid, tog Camacho hul på træner-gerningen. Han blev ansat i satellit-klubben Castilla C. de F. Herfra kæmpede han sig hurtigt op ad rangstien og blev andentræner for Alfredo di Stéfano i Real Madrid. I 1992 var det blevet tiden at stå på egne ben, og han skiftede til naboklubben Rayo Vallecano, som han sikrede oprykning til den bedste række. Herefter gik turen i 1993/94 til Espanyol, som også var i La Segunda, og også her sikrede holdet sig oprykning til La Primera, hvor han ydermere efter et år i bedste række kvalificerede holdet til at spille i UEFA Cuppen. Dermed havde Camacho udfyldt sin rolle i den catalanske klub, og han besluttede sig for at rejse til Sevilla, hvor han dog kun fik et halvt år, inden han blev fyret efter en skuffende sæson. Han returnerede derefter til Espanyol, hvor han fik endnu en fin sæson.

Det havde Real Madrid fået øjnene op for, og de ansatte ham i sommeren 1998. Men kontraktforholdet kom kun til at holde 20 dage. Real Madrid ville nemlig ikke være med til at ansætte José Camachos assistent-trænere, da man selv rådede over nogen. Situationen gik i hårdknude, og som altid stod Camacho fast på sit krav, hvorefter han selv opsagde kontrakten, da han ikke kunne komme igennem med sit ønske.

José Antonio Camacho Alfaro nåede dog ikke at være arbejdsløs ret længe, for september 1998 henvendte det spanske fodboldforbund sig til ham og bad ham overtage landstræner-hvervet fra den i medierne forhadte Javier Clemente. Her fik han fire år med det spanske landshold, som bekendt ikke vandt nogle titler, men efter den spanske skuffelse i Japan/Korea, hvor Spanien røg ud på straffespark til Sydkorea, ville José Camacho ikke sætte sig til forhandlingsbordet og forhandle en ny kontrakt på plads med det spanske fodboldforbund og i stedet skrev han kontrakt med Benfica, som han lige akkurat nåede at vinde den portugisisk pokalturnering med, inden Real Madrid efter en fatal sæson atter en gang kaldte på ham til sæsonen 2004/05, og denne gang fik den stærke mand sin vilje med hensyn til assistent-trænere.

Historie:
Navn: José Antonio Camacho Alfaro
Fødested: Cieza (Murcia)
Fødselsdato: 8. juni 1955
Første dag i Real Madrid: 1. august 1973 (til Castilla C. de F.)
Sidste dag i Real Madrid: 30. Juni 1989

Internationalt
81 kampe for A-landsholdet
3 ungdomslandskampe