Jacinto Quincoces

Jacinto Quincoces blev født i Barakaldo i 1905 og begyndte allerede tidligt i hans opvækst at spille fodbold med alt fra klodser til sten og efterlignede de unge drenge, som spillede fodbold på vejen. På det tidspunkt var der ikke mange fodboldklubber i Spanien, men Quincoces var ikke ret gammel, da hans forældre flyttede til baskerlandets hovedstad, Vitoria, hvor han kom til at spille for Alavés. Flytningen blev meget vigtig for hans videre udvikling for som bare 13-årig blev han udtaget til et hold, som skulle spille mod Osasuna. Han kom dog ikke til at spille og alt hvad han fik ud af anstrengelserne var 20 pesetas og han var længe en del af holdet uden at få spilletid.

Skuffet besluttede han at vende tilbage til Barakaldo, hvor han spillede en række kampe, som dog ikke gav ham den store succes på grund af hans unge alder. Men han mistede ikke modet og tog nogle år på ungdomsholdet, som gav ham den udvikling, han behøvede. Hans beskedenhed og kvikke væsen gjorde ham hurtigt kendt i hele baskerlandet og snart var han tilbage i Alavés til at tage en ny tørn syv år efter første prøve hos klubben.

Fra da af tog hans karriere en drejning på 180 grader og alt ændrede sig fra nederlag til succes, som kom både hans holdkammerater og ham selv til gode.

I 1931 fik Quincoces belønning for sit gode spil og omdømme, da Real Madrid købte ham. Samtidig købte Real Madrid hans bedste ven, Ciriaco og sammen med målmand Zamora udgjorde han et af de mest sikre forsvar i historien, som den dag i dag er rollemodel for forsvarsspil, som skal indeholde teknik og styrke. I Madrid blev han desuden kendt på, at han altid spillede med et hvidt tørklæde om sit hoved.

Den første sæson kunne ikke have forløbet bedre for Quincoces og Real Madrid, for klubben vandt mesterskabet uden at tabe en eneste kamp, dog i hård kamp med Ath. Bilbao, som først slap taget i de sidste to runder. Året efter vandt Real Madrid på ny mesterskabet og blev nr. to i Copa del Rey.

Den tredje sæson blev anderledes for Quincoces og hans holdkammerater, idet holdet vandt både La Liga og Copa del Rey; sidstnævnte kamp efter et intenst opgør på Mestalla mod Barcelona, hvor Real Madrid vandt 2-1 og hvor Quincoces viste sig at være en sikker sidste skanse.

Nogle år senere satte den spanske borgerkrig en stopper for al sportslig aktivitet og efter en blodig krig var det svært at få det hele startet op på ny. Der var meget få, der påtog sig ansvar for at få genoprettet de klubber, som næsten var forsvundet. For Quincoces vedkommende betød krigen næsten, at han havde indstillet sin karriere og selv om han startede op igen var han kun en døgnflue. De økonomiske midler i klubberne var små og i Real Madrid var der kun fire spillere tilbage af de, som var med til at vinde Copa del Rey i 1936. Resten var enten stoppet eller var flygtet på grund af forfølgelsen under borgerkrigen.

Quincoces gik længe med tanken om at stoppe, men valgte at fortsætte og da han langt om længe besluttede sig for at trække sig tilbage, belønnede Real Madrid hans lange og tro tjeneste med 150.000 pesetas.

Jacinto Quincoces fik også en række landskampe for Spanien, helt præcist 25 kampe. Han fik debut i 1929, da det spanske hold mødte et godt engelsk hold, hvor alle spillerne var professionelle. Englænderne havde forventet en let sejr, men blev slået af et spansk hold, hvis forsvar bestod af Zamora, Quesa og Quincoces. Det var englændernes første nederlag i Europa.

Højdepunktet kom ved VM i 1934 i Italien, hvor Spanien i første kamp slog Brasilien med 3-1. Fire dage senere skulle man møde værtsnationen Italien, som var favoritter og som oven i købet havde venlig hjælp af den belgiske dommer. Italienerne kom foran på et mål, som blev scoret i klar off side position. Luis Regueiro fik udlignet og efter to gange forlængelse var stillingen stadig 1-1. Kampen blev genoptaget dagen efter, hvor Spanien kun havde fire mand med fra den oprindelige startformation, og man endte med at tabe kampen 1-0, men Quincoces gjorde en så god figur ved VM, at han senere blev kåret som VMs bedste forsvarsspiller.

Efter at have indstillet sin aktive karriere fortsatte han som træner, hvor han fik debut for Zaragoza, hvor han var i to sæsoner. Derefter blev han landstræner for Spanien i 1945 og han nåede også at blive træner for Real Madrid og vinde La Liga med klubben.

Jacinto Quincoces døde den 10. Maj 1997 i en alder af 91 år i Valencia.

Historie:
Navn: Jacinto Francisco Fernándes de Quincoces y López de Arbina
Fødselsdato: 17. juli 1905
Fødested: Baracaldo/Vizcaya
Første dag i klubben: 1. august 1931
Sidste dag i klubben: 31. juli 1941

Titler:
2 Ligas
2 Copas

Antal kampe for Real Madrid:
132 Liga
35 Copa del Rey